Hur kan man hålla inbrottstjuven borta?

Hur kan man hålla inbrottstjuven borta?

Ingen kan garantera att du inte drabbas av ett inbrott. Kanske du till och med drabbas mer än en gång under livet. Det finns trots allt en hel del du kan göra för att minska risken för inbrott och därmed öka din egen trygghetskänsla.

Installera ett hemlarm

Det först man tänker på är oftast ett hemlarm. Larmet gör inte att du är helt säker på att slippa drabbas, men det minskar i alla fall risken. Var noga med att använda larmet även om du går ut kortare stunder.

Visa inte att du är bortrest

Be en granne tömma brevlådan varje dag. Post som samlas på hög ger en tydlig signal om att du inte är hemma.

Låt gärna en granne använda din soptunna för en del av sina sopor. En helt tom soptunna talar om att du vistas på annan ort.

Lägg ut en vattenslang och eventuellt några leksaker på gräsmattan. Be grannen flytta runt sakerna ibland. Är det vinter kan du be grannen att trampa lite extra på uppfarten till bostaden och kanske även skotta så att det ser ut som om du är hemma.

När det gäller belysningen så bör du lämna någon eller några lampor på. Alternativt kan du skaffa en App till din mobil som ger dig möjlighet att tända och släcka lampor med oregelbundenhet från annan ort

Var försiktig med sociala medier

Det är så härligt att åka iväg på semester och det delar vi gärna med oss av till varandra. Skriver du på den sociala medierna att du tänker resa bort, så bjuder du in inbrottstjuven. Tänk även på vad du lägger ut för bilder under din resa. Bilderna ger signaler om att din bostad står tom. Då kanske du får inbrott även om du har installerat ett hemlarm.

Grannsamverkan

I områden där grannarna har pratat ihop sig och hjälper varandra minskar risken för inbrott. Fråga gärna en besökare i området vem de söker efter och gör det därmed lite besvärligare att göra ett inbrott.

Däremot är det inte rådligt att gå till handgripligheter för att avvärja ett inbrott hos grannen. Om ett hemlarm ljuder är det 112 som gäller och invänta att polisen kommer på plats. Samla signalement och eventuella bilnummer så hjälper du till på bästa sätt.

Det här inlägget postades i Hemlarm. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *