Starta eget i Jönköping – Ett exempel

Starta eget i Jönköping – Ett exempel

Vilken hjälp finns det i Jönköping för personer som vill starta eget? Hur kan man kolla av gällande konkurrens och hur hittas samarbetspartners? I ett exempel får vi följa Malin som vill starta eget som målare i Jönköping.

Malin har jobbat som målare i Jönköping ett par år. Detta hos ett större måleri. Hon bestämmer sig för att testa sina vingar och driva eget istället. Hennes mål är att kunna styra sina uppgifter och sin arbetstid mer flexibelt än som anställd.

Det första hon gör är att kontakta Science Park i Jönköping. En plats dit personer kan vända sig för att få hjälp att starta eget, utveckla sin affärsidé, registrera sitt företag eller få allmän rådgivning för att få företaget att utvecklas åt rätt håll.

Första steget för Malin blir därmed att skriva ner en tydlig affärsidé. Ska hon marknadsföra alla tjänster som en målare kan göra eller ska hon specialisera sig? Vilken kundgrupp vänder hon sig mot och vilket behov hos kunderna ska hon möta

Nu känner hon sig trygg och registrerar sitt företag hos Bolagsverket. Därmed är ”bollen i rullning” och hon tar nu kommande steg som företagare.

Nästa steg är att anmäla sig till MIRA. Ett nätverk för kvinnor inom måleri- och lackbranschen. Nätverket hjälper yrkeskvinnor att utvecklas på jobbet samtidigt som man vill främja jämställdhet och minska diskrimineringen i branschen. Genom detta nätverk får hon även kontakt med andra kvinnliga målare i Jönköping. Överlag är detta ett mansdominerande yrke vilket kan vara en orsak till att nätverket vuxit fram. Detta i likhet med hur ett liknande nätverk finns inom Byggnads – Näta.

Hon vet även att nätverk är A och O för att etablera sig. I Jönköping finns ett par företagsnätverk som hon undersöker närmare. Hon besöker några företagsnätverk men väljer till slut att stå utanför dessa av olika anledningar.

När det kommer till marknadsföring finns flera vägar att välja mellan. Hon har visserligen lång erfarenhet av att jobba som målare men för många kunder är hon ett helt nytt företag. Hon väljer att bygga en hemsida, marknadsföra sig på Google och starta en Facebook-kanal. Framförallt allt jobbar hon hårt på att ha nöjda kunder som i sin tur kan skapa nöjda kunder. Någon större marknadsföring vågar hon sig inte på eftersom det både är kostsamt och kan skapa en situation då hon måste tacka nej till jobb.

Sakta men säkert etablerar hon sig som målare i Jönköping. Ibland krävs bara tålamod och långsiktighet.

Det här inlägget postades i Målare. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *