När behövs läkarintyg?

Läkarintyg kan behövas vid en rad olika tillfällen. Många tänker enbart på att intyget behövs när man ska ta vissa körkort men intygen används betydligt oftare. En större läkarmottagning i Stockholm listar exempelvis 10 läkarintyg som de kan erbjuda sina kunder. Bland dessa finns exempelvis:

Inställd resa

Har du bokat en flygresa och behöver boka av resan på grund av sjukdom eller personskada? Då behöver du ett läkarintyg som intygar att du inte bör resa vilket ligger till grund för att du ska få pengarna tillbaka.

Sjöfart

Planerar du att tjänstgöra till sjöss? I så fall behöver du ha ett läkarintyg som är utformat för sjöfart/sjöfolk. Vid utbildning med inträdeskrav (finns bland annat i Stockholm) måste intyget kunna visas upp. När sedan det är dags att mönstra på behövs ett nytt läkarintyg hämtas ut eftersom det finns krav på att det ska vara nytt.

Tävlingar

Vid vissa större tävlingar kräver arrangörerna att läkarintyg måste visas upp innan start. Detta för att säkerställa deltagarnas hälsa. I Sverige gäller detta exempelvis vid maraton då dessa skapar mycket stor påfrestning på kroppen.

Spårväg

Tunnelbaneförare och spårvagnsförare är två yrken som kräver intyg. I detta fall är det ett intyg i kategori 19 som krävs. Arbetsgivaren kan tydligt ange vilket intyg som krävs och som därmed kan beställas från läkarmottagningen. Tunnelbaneförare kan bara jobba i Stockholm medan spårväg finns i flera städer.

Lokförare

Lokförare har andra krav på sig än de som kör tunnelbana eller spårvagn. Inom lokförare finns flera olika intyg beroende på vad man kommer att arbeta med. Enligt Transportstyrelsen så måste lokförare, enligt lag, ha läkarintyg för att få arbeta inom yrket.

Försäkringar

Försäkringsbolagen kan kräva intyg inför att exempelvis livförsäkring eller sjukförsäkring ska tecknas. En person med viss sjukdom eller andra fysiska problem kan behöva extra undersökning. En livförsäkring kan exempelvis utformas så att den inte ger ersättning om just den sjukdomen ligger bakom dödsfallet.

Specialanpassad

I princip går det att skapa ett läkarintyg anpassad för vad som helst. Det finns exempelvis en läkarmottagning i Stockholm som låter kunderna ladda upp ett formulär där man visar vad som behöver undersökas och intygas. Utifrån det skapar läkarmottagningen ett läkarintyg helt efter kundens behov. Vad detta kostar beror självklart på vad som behöver undersökas. Men på detta sätt kan exempelvis arbetsgivare själv sätta hälsomässiga krav på de anställda när detta behöver ske ur ett säkerhetsperspektiv.

Det här inlägget postades i Vård. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *