En moderator behövs för att moderera paneldebatter

En paneldebatt är ett unikt och dynamiskt sätt att engagera en publik och öka förståelsen kring en fråga eller ett ämne. Dessutom kan denna typ av diskussion användas för att skapa ett meningsfullt samtal. Men för att verkligen kunna dra nytta av en sådan tillställning är det viktigt att anlita en moderator som kan moderera debatten. Här belyser vi vikten av att hitta rätt person att hålla i trådarna i paneldebatten.

3 anledningar till att en moderator är betydelsefull för en paneldebatt

Det finns flera olika anledningar till att en moderator är viktig för en paneldebatt. Till exempel är det så att denna person:

  • Ramar in samtalet. En av de viktigaste uppgifterna för denna person är att kratta manegen för samtalet. Detta involverar allt från att introducera ämnet och de olika deltagarna i paneldebatten. Personen ifråga ska även berätta vilka regler som gäller samt vilket format diskussionen kommer att ha. Därmed har han eller hon till uppgift att rama in samtalet och se till att det flyter på som det är tänkt att göra.
  • Upprätthåller ordningen. En annan viktig funktion som en moderator har i samband med en paneldebatt är att upprätthålla ordningen. Denna typ av samtal är upplagda på ett sådant sätt att de ofta kan bli ganska livliga och hetsiga. Det finns flera olika röster som vanligtvis är ganska starka och gärna vill komma till tals. Dessutom kan de olika personerna ha åsikter som inte alltid går ihop. Därför behöver man ha en person som upprätthåller ordningen och säkerställer att alla håller sig på banan så att det hela inte spårar ur.
  • Främjar djuplodande diskussioner. Sist men inte minst är det också viktigt att moderatorn ser till så att diskussionerna är djuplodande och givande för åhörarna. Personen ifråga bör därmed uppmuntra deltagarna i panelen att dela med sig av sina egna tankar och erfarenheter. Han eller hon bör även ställa frågor som utmanar paneldeltagarna och gräver lite djupare ner i deras olika perspektiv. Genom att att göra detta kan flera olika perspektiv lyftas fram och tillsammans ge en bättre förståelse för det aktuella ämnet.
Det här inlägget postades i Företag. Bokmärk permalänken.