Därför erbjuder en advokatbyrå gratis hjälp

Det går att, på flera olika sätt, få gratis hjälp från en advokatbyrå. Det handlar bara om att veta vilka vägar som finns och även inse vilka begränsningar som finns.

  • Via hemförsäkring
  • Via offentlig försvarare
  • Via pro bono
  • Via onlinefrågor

Betalt via hemförsäkringen

Samtliga hemförsäkringar har en försäkringsdel som heter ”Rättsskydd”. Det innebär att försäkringen betalar för de kostnader som uppstår om en advokatbyrå behöver hjälpa till vid ett rättsfall. Detta förutsatt att personen blivit stämd av en annan privatperson eller ett företag. Försäkringen kan alltså inte användas för att ställa andra till svars inför domstol.

Hemförsäkringen brukar generellt ha en gräns för hur stort belopp som försäkringen betalar ut per tillfälle. Dessutom kan det förekomma viss självrisk. Det är alltså viktigt att kontakta försäkringsbolaget innan en advokatbyrå anlitas.

Offentlig försvarare är gratis

Om staten drar en person inför rätta har den personen rätten att få en offentlig försvarare. Detta sker vid brottmål och kan exempelvis handla om att personen är anklagad för bidragsfusk, skattebrott, inbrott eller skadegörelse.

Staten garanterar att alla ska ha råd att få hjälp via en advokatbyrå och betalar i detta fall hela kostnaden. Detta är exempelvis orsaken till att riktigt grova brottslingar ändå får juridisk hjälp. Det är inte de själva som betalar.

Advokatbyrå med Pro bono

Pro bono betyder att en advokatbyrå tar på sig uppdrag utan att någon ersättning behöver betalas av klienten. Det är alltså inte utifrån att de är offentliga försvarare utan utifrån att de vill bidra till ett bättre samhälle och ge privatpersoner möjlighet att få rätt även om de inte har den ekonomiska styrka som krävs.

En advokatbyrå kan löpande ha pro bono-fall utan att detta framgår på hemsidan eller att information om detta på annat sätt kommer ut. Många vill jobba ”i det fördolda” för inte få in allt för många förfrågningar. Ofta är det även speciellt intressanta fall där advokaterna får sätta sin kompetens på prov.

Gratis hjälp online

Det är även relativt vanligt att en byrå delar med sig av allmänna tips på sin hemsida/blogg. Dessa är däremot generella och inte direkt knutna till ett specifikt fall. En del låter privatpersoner maila in sina frågor varpå de besvarar en del av dem. Det är ett gratis sätt att få hjälp men det är ju inte säkert att just den inskickade frågan blir besvarad.

Det här inlägget postades i Advokat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *