Om advokatyrket

Vill du veta mer om advokatyrket? Advokat är, till skillnad från till exempel journalist och jurist, en skyddad titel. Det innebär att vem som helst inte får kalla sig det. Det krävs att man är antagen som ledamot i Advokatsamfundet och att man arbetar efter de höga krav som ställs. Läs mer om advokatyrket här.

Krav för att bli advokat

För att bli advokat krävs först en juridisk utbildning på ungefär fem år, samt en juristexamen från ett universitet. Därefter krävs ett minimum av tre års praktiskt kvalificerat juridiskt arbete. Detta vid en egen juristbyrå eller som biträdande jurist vid en advokatfirma.

Kraven har blivit högre på senare år. För att antas som ledamot i Advokatsamfundet krävs numera en så kallad advokatexamen, vilket är en utbildning med muntlig examination som slutprov. Även sökandens ekonomi kontrolleras, och att han eller hon är redbar och i övrigt passande för advokatyrket.

Värt att veta om advokatyrket är att man måste vidareutbilda sig varje år, i minst 18 timmar. Alla advokater omfattas också av ett försäkringsskydd (som är obligatoriskt), som ska skydda klienten om något fel begås av advokaten. Den som vill veta mer om advokatyrket kan titta på advokatsamfundets hemsida, till exempel.

Löner

Lönerna varierar naturligtvis en hel del. Inte bara beroende på hur god erfarenhet man har, utan även beroende på vilken sektor man arbetar i.

Medellönen ligger samtliga advokat ligger på strax över en miljon kronor om året, men det bör påpekas att ett mindre antal personer med mycket höga löner drar upp snittet rejält. Det är kanske inte så att den typiska advokaten så mycket. Mer intressant i det här fallet är kanske att titta på medianinkomsten, som är 750 000 kronor om året (år 2018) – en månadslön på en bit över 62 500 kronor i månaden. Löneutvecklingen får anses vara god, år 2012 låg den på 625 000 kronor.

Medellönen för olika sektorer, för jurister (alltså inte nödvändigtvis advokater), är:

  • Privat sektor: 63 700
  • Statlig sektor: 48 100
  • Kommunal sektor: 47 300
  • Landstingssektorn: 51 200

Om advokatyrket – tillståndet i kåren

En undersökning som genomfördes om advokatyrket, av Novus år 2018, visade på att det fanns många likheter mellan de nästan 6 000 advokaterna som då fanns i Sverige. Den genomsnittlige advokaten var en person som trivs med sitt arbete, som värderar arbetsuppgifter och lön högt och som tror på advokatyrket i framtiden.

Undersökningen visade också att antalet kvinnor ökar. År 2006 var omkring en fjärdedel av de svarande kvinnor. År 2018 var det över en tredjedel – 35 procent – som var det.

Det här inlägget postades i Juridik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *